Ofte stillede spørgsmål

Begivenheder

Her har vi samlet et par svar på ofte stillede spørgsmål vedrørende tilmelding og betaling til vores begivenheder. Husk at du altid er velkommen til at skrive til os via vores kontaktformular, hvis du har spørgsmål, som ikke er besvaret på denne side.

Hvordan tilmelder jeg mig til en begivenhed?

Al tilmelding til begivenheder foregår ved at du udfylder tilmeldingsformularen og overfører beløbet for begivenheden til Aalborg Vinlaug. Alle tilmeldinger er bindende med mindre begivenheden aflyses.

Hvordan betaler jeg for at deltage i en begivenhed?

Vi har ikke nogen smart webshop. Til gengæld kan du nemt betale med MobilePay/Swift eller via bankoverførsel.

Efter tilmelding via tilmeldingsformularen bedes du straks overføre det angivne beløb med MobilePay/Swift til xx xx xx xx, eller til konto xxxx xxxxxxxxxx. Husk altid at angive begivenhedsnummer og dit fulde navn på denne måde: 123 Hans Hansen. Hvis du betaler for flere end dig selv, bedes du skrive det på tilmeldingsformularen og angive det ved betaling på denne måde: 123 Hans Hansen +1. Mange tak for at du hjælper os med at holde styr på deltagere og betalinger til vores arrangementer.

Vinsmagning

Vi får ofte spørgsmål vedrørende vinsmagninger og derfor har vi forsøgt at beskrive et par af de elementære tommelfingerregler herunder. Husk at vinsmagning ikke er eksakt videnskab og at det er helt op til den enkelte hvordan man bærer sig ad. Alle mennesker dufter og smager vinen forskelligt, så det er helt op til dig hvordan du bedst kan huske din yndlingsvin. Bare gør det der falder dig mest naturligt. Det vigtigste er at du får den ultimativt bedste oplevelse.

Hvordan ser, dufter og smager jeg på vinen?

Der er 5 efter hinanden følgende trin, som du bør gå igennem for at opnå den bedste vinsmagning:

  1. Se på farven
  2. Roter vinen i glasset
  3. Duft til vinen
  4. Smag på vinen
  5. Spyt ud (eller synk vinen)

Herunder er de hver i sær forklaret yderligere:

1. Se på farven

Lad os fastslå det basale omkring farveskalaen for vin. Der findes følgende vintyper; bobler, hvidvin, rosévin, rødvin og sød vin. Først og sidstnævnte findes i både hvide og røde varianter.

Inden du går i gang med at se på vinen skal du, så vidt det er muligt, sikre de optimale lysforhold. Hvis vinen ses i et lokale med fluorescerende lys, vil den få et  mærkeligt skær. Det bedste lys er faktisk et naturligt dagslys. Du skal naturligvis drikke din vin af rene skinnende glas, men også se på vinen igennem disse. Sidst men ikke mindst er det en fordel at det er almindelige vinglas uden nogen smarte dikkedarer, indgraveringer og lignende.

Hvis der er bundfald i flasken skal du undgå at det hældes i glasset. Enhver vin skal være ren at se på og må ikke være grumset. Er den grumset bør den kasseres.

Når du skal se på vinen skal du holde glasset lidt væk fra dig og hælde glasset i en ca. 45 graders vinkel. Du kan med fordel bruge den hvide bagside af dit notespapir som baggrund, så du rigtig kan se farvenuancerne i vinen.

Hvidvin går fra lys til gylden i farven, hvilket afhænger af druen den er fremstillet på, fadlagringen, sukkerindholdet og dens alder. Modsat rødvin der bliver lysere i farven med alderen, bliver hvidvin mørkere i farven, jo ældre den bliver. Fadlagring kan give en hvidvin mere farve, ligesom søde vine oftest vil have en mere gylden farve grundet deres sukkerindhold end de hvide tørre vine. Her er et par eksempler på hvidvins farver:

Fylde Farve i center af glasset Smag Eksempel
Let Gul til grøn Højt syreindhold, serveres bedst iskold Pinot Grigio
Medium Gylden Moderat syre, typisk kategori for hvidvin Savignon Blanc
Kraftig Mørk gylden Lavt syreindhold, cremet smag Chardonnay
Ung vin Mættet farve, klart skær, eller gul til grøn De fleste hvidvine skal nydes unge og friske, mens de har et højt syreindhold
Ældre vin Kedelig farve, endnu blegere, eller brunlig Ældning passer bedst til kraftige og søde vine. Med alderen sænkes syreindholdet, mens der tilføjes svage nøddeagtig aromaer til vinen

Rødvin går fra en mørk og blårød farve som ung, til at blive mere lys i farven desto ældre den bliver. Ældre vine kan også få en brunlig kant, mens druetypen naturligvis spiller en vigtig rolle i forhold til rødvinens generelle farvedybde. Her er et par eksempler på rødvins farver:

Fylde Farve i center af glasset Farve i kanten af glasset Smag Eksempel
Let Transparent Bred udvandet kant Ofte lavt tannin og højt syreindhold Pinot Noir
Medium Semi transparent Medium bred kant Moderat tannin og syre Temperanillo, Merlot og Sangiovese
Kraftig Uigemmensigtig Tæt bred kant Ofte høj tanning og lavt syreindhold Syrah, Malbec og Savignon
Ung vin Kraftig farve, mere uigennemsigtig, blårød Tæt bred kant Ligger højest på tannin, syre og frugt aromaer
Ældre vin Kedelig farve, transparent, rød-orange Bred kant, stor farvevariation Flaskeældning sænker tannin og syre, mens der opnås krydrede aromaer

Tannin skal ikke forveksles med syre, der modsat at virke forfriskende, kan tørre ens mund ud. Tannin er garvesyre, der stammer fra drueskallerne og kernerne. Til sidst kan du lægge mærke til, når glasset vippes langsomt fra side til side, om der trækkes “gardiner” på kanten, hvilket er en indikation af et højt indhold af sukker eller alkohol i vinen.

2. Roter vinen i glasset

Et Spiegelau glas går man aldrig helt galt i byen med når man skal til at dufte til sin vin. Det tulipanformede glas har en god størrelse iltningsoverflade og er med til at koncentrere vinens luftbårne aromaer. Inden du smager på vinen skal du dufte til den. Sanserne er tæt forbundet og det er afgørende for helhedsindtrykket, at du er tunet ind på den kommende smagsoplevelse. For at få duften godt frem i glasset, skal du nu rotere vinen.

Hold nu let om stilken på glasset og roter forsigtigt vinen rundt i glasset. Gør det roligt til en start så der ikke kommer vin ud over det hele. Med tiden vil du få fuld kontrol over øvelsen – indtil da kan du til en hjælp rotere glasset på bordet.

3. Duft til vinen

Efter et par rotationer af vinen stikker du nå næsen godt ned i glasset og dufter alt hvad du har lært.

Hvad er det første du tænker på?

4. Smag på vinen

 

5. Spyt ud (eller synk vinen)

 

 

Hvordan foregår en vinsmagning typisk?

Vores motto er “vi interesserer os for vin” og det oversætter vi gerne til at det skal være lærerrigt, spændende og sjovt at deltage i vores vinsmagninger. Når vi er samlet nogle stykker kan vi bedre diskutere og dele vores oplevelser, hvilket vi sætter stor pris på som en del af vores læringsproces om den vin vi drikker. Vi er i øvrigt helt nede på jorden og smager på vinen fordi vi mener det er interessant, og aldrig for at være snobbede omkring vores hobby.

En vinsmagning kan enten foregå i et af vores lokaler, hos en vinimportør, forhandler eller i en restaurants vinkælder.

Typisk kommer vi igennem en 7-8 vin på en almindelig aften, som ledsaget af en præsentation og naturligvis selve smagningen, giver os nye indtryk og udvider vores horisont. Efter en smagning og en god omgang hyggesnak, vil det oftest være muligt at købe eller bestille af den vin vi har smagt i løbet af aftenen.

Til vores vinsmagninger vil der altid som minimum være en bid brød og rigeligt med vand til at neutralisere smagen i mellem de enkelte glas.

Der vil også være “spyttespande”, som det står en frit for at anvende, til enten at spytte ud i eller tømme resten af sit glas i.

Når der afholdes store vinsmagninger (såkaldte “vinfestivaller”), kan der være 20-30 stande og hundredevis af deltagende. Typisk er der kun et par timer til smagningen og således gælder det om at komme rundt til så mange som muligt på den relativt korte tid. En tommelfingerregel er at træde væk når ens glas er skænket, så man giver plads til den næste i køen. Husk at notere navn og årgang på vinen inden du forlader standen, så du kan lave noter når du har set, duftet og smagt på vinen.

BEMÆRK: Selv om du spytter ud, kan du ikke undgå at alkoholen optages i dine slimhinder, hvorfor vi aldrig anbefaler at du selv kører hjem fra en vinsmagning!